Reorganizare de companii

Necesitatea procesului de reorganizare intr-o companie poate sa se impuna in viata companiei in diferite momente si din diferite motive. Noi am identificat cateva dintre acestea si le-am organizat in trei categorii: reorganizarea impusa in crize economice, reorganizari impuse de alte situatii si reorganizarea necesara la cresterea companiei.

O componenta esentiala a reorganizarii, indiferent de motivele acesteia, este gestionarea acestei schimbari din punct de vedere al resurselor umane, respectiv modul în care personalul este afectat de o astfel de tranziție organizațională. Schimbarile pot fi generate de: evoluția tehnologică, revizuirile proceselor, criza și schimbările de obicei ale consumatorilor; presiunea noilor intrați în afaceri, achizițiile, fuziunile și restructurarea organizațională. In aceste situatii, se impune interventia educata in managementul schimbarii pentru a preintampina probleme suplimentare.

Reorganizarea impusa de efectele unei crize

Situatiile de criza sunt de cele mai multe ori momente de cotitura fundamentale pentru o companie. Acestea sunt o provocare pentru managementul companiei impunand modificari substantiale pe mai multe planuri ceea ce obliga o iesire din zona de confort profesional a acestuia. Provocarile care pot aparea in astfel de situatii pot fi usoare (de la modificari de costuri, modificari de preturi, diparitia unor furnizori sau a unor piete etc) pana la unele complexe ( disparitia furnizorilor esentiali sau a pietei de desfacere in totalitate) ceea ce poate impune chiar o reorganizare totala si abordarea unui alt domeniu de activitate. 

In astfel de situatii este recomandat sa se apeleze la consultanta externa pentru a reusi sa se identifice solutiile de repliere pe noua paradigma. Avantajele suplimentare a acestui serviciu in situatiile extreme constau in faptul ca se beneficiaza de know-how-ul din alte domenii, legaturile consultantului deja formate cu furnizori si clienti din domeniul de interes si detinem intrumentele necesare pentru a gestiona aceste schimbari in interiorul companiei.

Reorganizare impusa de alte tipuri de dificultati

Compania Intelglobalis intelege ca gestionarea unei companii implica expunerea la hazard si amenintari de natura diversa. Indiferent daca firma dumneavoastra a degenerat treptat intr-o situatie de criza din cauze endogene sau acesta este rezultatul unor circumstante externe nefavorabile, compania noastra detine toate instrumentele necesare pentru o detenta din colaps. Modificarile legislative si fiscale, concurenta din domeniu, modificari ale costurilor implicate pana la momentul obtinerii profitului, pot altera diferite etape din fluxul activitatii unei firme, avand repercursiuni asupra veniturilor, si implicit asupra satisfactiei angajatorului si a angajatilor. 

In acest sens, serviciul nostru de consultanta in reorganizarea, sau dupa caz, reconstructia afacerii dumneavoastra, vine in sprijinul antreprenorului cu solutii pertinente problemei identificate, pentru a evita efectul “bulgarelui de zapada”, respectiv deriva continua. Vom intocmi pentru dumneavoastra o analiza riguroasa a prezentei activitati, vom identifica problemele structurale, organizatorice, cele legate de achizitii, productie, vanzare sau publicitate etc., propunand masuri ferme, in acord cu politica firmei, in vederea eliminarii neregulilor. Aceasta etapa de restructurare este urmata de o perioada de supervizare si ajustare, procesul finalizandu-se in urma unei evaluari stricte care va releva schimbarea.

Reorganizarea impusa de dezvoltarea companiei

Exista un moment in viata antreprenorilor cand apare un sentiment de suprasaturare, pare ca orice faci si oricum te organizezi nu iti mai ramane suficient timp pentru toate problemele care apar zilnic in administrarea afacerii tale. Acela e momentul in care trebuie sa constientizezi ca afacerea ta a crescut si instrumentele folosite pana atunci (telefonul, coordonarea directa, gestiunea banilor companiei ca pe propriul buzunar etc.) nu mai sunt suficiente si nici potrivite pentru ce urmeaza.

Acesta este momentul in care trebuie sa te maturizezi si sa intelegi ca afacerea ta a ajuns la varsta majoratului si, ca unui copil la 18 ani, trebuie sa ii acorzi o doza de independenta. Daca ratezi acest moment afacerea ta nu va fi niciodata o afacere mare, matura, realizata ci va fi doar un apendice al persoanei fizice, limitata din punct de vedere financiar si al dezvoltarii.

Acesta este momentul in care trebuie sa reorganizati afacerea dvs. pentru a putea creste in continuare. Este momentul in care se face trecerea de la compania in faza antreprenoriala in faza de management profesionist. Serviciul nostru va indruma si asista in aceasta reorganizare care implica pe de o parte schimbari operationale si pe de alta parte schimbari de ordin psihologic. Procesul se face in mai multe etape:

Incepem printr-o radiografie a modelului de business folosit si sistemului de administrare folosit in prezent de antreprenor

Pregatirea antreprenorului pentru precesul de schimbare si pentru noul sistem de lucru cu manageri profesionisti

Propunem planul de reorganizare care include organigrama functionala si propunerile de pozitii de management cu atributiile specifice

Asistam compania in implementarea noii structuri si a organizarii noilor fluxuri decizionale, inclusiv de documente

Propunem solutii de eficientizare a proceselor interne, identificam existenta efectului de bottleneck si solutiile de remediere etc

Asistam compania in realizarea noii strategii si a identificarii noilor atributiuni care vor fi in sarcina antreprenorului

Vrei să afli mai multe?

Contactează-ne!

error: Content is protected !!